Децата индиго – подарък от съдбата или наказание

дете индиго, деца индиго

Необичайни, знаещи отговори на много сложни въпроси, със специален характер, мъдри, фини и чувстващи, чувствителни, толкова малки и толкова големи – всичко това са децата индиго.

Терминът "дете индиго" се появява през 1978 г., когато американската ясновидка Нанси Ан Тейп вижда в едно дете необичайна аура от синьо-лилав цвят, който художниците биха нарекли индиго. Това дете се различавало от връстниците си не само по цвета на аурата, но и с поведението си. Психолозите обикновено поставят на такива деца диагнози на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. В същото време тези деца имат енциклопедични познания от детството си, не се изненадвайте, ако такова дете ви каже всичко за устройството на света.

През 90-те години с необичайният феномен на индиго се занимават американските психолози Лий Карол и Джен Тоубер. Всичко започва с обръщането към тях на родителите на неуправляеми, хиперактивни деца, при отглеждането на които традиционните методи не работят. Има много такива родители, както се оказва. Колкото и да се опитват Джен и Лий да помогнат на клиентите си, всички усилия са били напразни и е трябвало да се търси нестандартен подход към такива деца. В края на краищата, светът се сблъсква с феномена децата индиго. Най-възрастните представители на това поколение сега са около 40-годишни.

Днес някои учени смятат, че при децата индиго дори структурата на ДНК е различна от тази на обикновените деца. Дори има хипотеза, че децата индиго са изпратени на Земята, за да спасят света, нито повече, нито по-малко. Сега тези деца са около 30 милиона. Трудно е да се повярва в това, още по-малко да се разбере, но фактите говорят сами за себе си.

Индиго започват да се проявяват като индиго през втората или третата година от живота, а понякога още от раждането може да демонстрират определени черти на характера. Дори новородено, детето индиго усеща тона на гласа: не бива да му говорите високо или рязко, заповеднически. То ще бъде възмутено, ако без обяснение правите някакви манипулации с него. Например, съблекли сте го и се каните да смените камизолката му с друга или махате пелената/памперса и го сменяте, слагате го под душа в банята и го изплаквате под кранчето.

Няма авторитети за индиго. Всяко желание на възрастния да успокои духа на малчугана ще бъде посрещнато с бурен протест. Невролог в детската клиника може да определи като хиперактивно такова дете, възможен, но незадължителен признак. Съвременните педиатри по никакъв начин не препоръчват медикаментозно да се намалява активността му през първата година от живота. Вмешателствата могат да влошат отрицателните черти на индиго. След 5-6 години хиперактивността, потисната в ранна детска възраст, ще доведе до осезаеми проблеми. Изтласкванията ще намерят изход, но вече с по-голяма сила. Родителите на такива деца отбелязват, че детето категорично отказва да седи на едно място повече от 2 минути. Сякаш в него е вграден мотор и шило едновременно и никой учител не може да го увлече с нещо повече от няколко минути.

Зрял индиго се разпознава още по-лесно. От момента, в който необикновеното дете започва да говори, стартира нов етап от неговото развитие. То ще разкаже всичко за своите желания, нужди и ще ви просвети по въпросите на отглеждането му, отношението и грижата за него.

Психолозите вече са идентифицирали цели списъци с черти, по които едно изключително дете може да бъде разпознато в тълпата от свои връстници.

деца индиго, дете индиго

Как да разпознаем индиго

  • От най-ранна възраст детето показва на другите своята особеност, уникалност, изключителни качества, дори царственост и възвишеност.
  • За него няма авторитети. То само си е идол.
  • Винаги ще ви казва какво иска. Не се стеснява.
  • То има собствена представа за света. Често тази представа не съвпада с родителската.
  • Изнудване, уговорки и заветната фраза: "Сега ще дойде Баба Яга и ще те изяде!" няма ефект върху него.
  • Трудно му е да се концентрира върху един вид занимания, а пресищането от нови неща идва бързо.
  • Податливи на фобии, включително страх от загуба на любим човек или смърт.
  • Не се учи от грешките на другите. То се нуждае от собствен опит.
  • От него можете да чуете оплаквания, че никой не го разбира, а в компанията на обикновени деца се чувства неудобно.
  • То има свой собствен начин на обучение, който следва неотстъпно, дори ако не съвпада с мнението на родителите и учителите или като цяло е нелогичен.
  • Обича да нарушава правилата и забраните.
  • Творчеството е любим вид дейност.
  • Страда от нарушения на съня, кошмари.
  • Не толерира насилие нито над околния свят (животни, растения, други хора), нито над себе си.

Не вдигайте шумотевица и не изпадайте в паника, ако сте успели да разпознаете индиго в детето си. Положителните качества във вашето откритие са много повече, дори ако не ги виждате. Не се впускайте в магия и езотерика, не тичайте по разни гледачки, опитвайки се да разберете с каква мисия е дошло на този свят. По време на растежа на детето, опитайте се максимално да развиете най-добрите му качества и да научите как да изглаждате недостатъците.

Природата напълно е възнаградила детето индиго. Самото то не осъзнава, че рисува възхитително, докато не попадне в ръцете на опитен и търпелив учител. В края на краищата, не забравяйте: да увлечете индиго в занимания е задача не лесна!

То може да не знае какъв невероятен глас има, вкус, усещане за красота. Но не се съмнявайте, те със сигурност ще се проявят. Ще ви нарисува портрет, ще напише песен за това как ви обича и ще я изпълни за 8 март.

С такива деца не се отегчавате, но те никога не завършват много от своите начинания, предпочитайки да "тичат по върховете", отколкото да се посветят на една дейност.

Благодарение на своите суперсили децата индиго не задават излишни въпроси. Няма да ви се налага да обяснявате как се раждат бебетата или защо старите хора ни напускат. То ще прояви нехарактерна за децата тактичност и няма да ви кара да се червите, да подбирате думите си, за да говорите с него по трудни теми. По-скоро индиго сам ще ви научи на живота.

Индиго децата обичат, когато родителите им обръщат много внимание. Искат да се занимавате заедно с него, да пеете песни, да танцувате. А понякога обратното: индиго иска да бъде оставен сам със себе си.

Как да укротим дете индиго?

Енергията на децата индиго отива на безкрай. Хиперактивността на децата индиго създава много трудности на родителите им. Потискане или строг контрол на детето са основните грешки, които родителите на такива деца правят.

Правила за комуникация с детето индиго

  • Не унижавайте достойнството му, особено публично. Индиго ще ви отмъсти за унижението. Такива деца дори могат да потърсят помощ от властите, правоприлагащите органи, съда.
  • Индиго детето на 100% винаги усеща лъжата, измамата. Децата с такава интуиция просто не могат да бъдат измамени. Сякаш виждат през вас като рентген. Ако не искате стената на неразбиране да расте между вас и детето, опитайте се да говорите честно с него за всичко, което иска да чуе. Да, понякога е трудно – в този случай можете да украсите или смекчите истината. В края на разговора не забравяйте да ободрите, развеселите детето: "Ще се справим с този проблем!”.
  • Не ограничавайте свободата му на избор – от предпочитанията за облекло до вида дейност. Иска да носи широки панталони и да си направи няколко дупки на ухото? Моля, само напомняйте, че ще пере и глади дрехите си само, а всякакви дупки по тялото могат да доведат до сериозни заболявания. Въпреки, че то го знае. Често му се доверявайте да вземе самостоятелно решение. Може би ще промени решението си и ще размисли.
  • Сменете командния тон с пожелателен. Уважавайте индиго. Най-малката проява на авторитаризъм и диктаторство те ще отклонят и със сигурност ще намерят начин да избегнат задължителностите. Искането за нещо трябва да бъде внимателно, меко, но настойчиво, обяснявайки искането с реални, а не с измислени причини.
  • Индиго се спасява с творчество! Създавайте му условия, където може да твори. Индиго обича да бъде създател и на база тази страст можете да се сприятелите с него. Не обръщайте внимание на факта, че в детската стая стените са изрисувани с акварел, разкрасени с хартиени модели на странни същества, а на полилея виси плюшено зайче.
  • Не се опитвайте да му налагате гледната си точка. Вашето мнение не го интересува, освен това често причинява отхвърляне. То може да ви запише сред тези, които "не го разбират". Опитайте се да бъдете приятели с него, в противен случай в зряла възраст ще бъде много трудно да общувате с него.